Behandeling

Voor wie bestemd?
Mieke Havik Haptonomie is vooral bedoeld voor mensen die niet lekker in hun vel zitten en daarmee om allerlei redenen een verslechterd contact met hun lichaam hebben. Waardoor zij niet goed hun grens voelen, overbelast raken en allerlei klachten krijgen. Dit geldt zowel voor kinderen als voor volwassenen.

Bij volwassenen gaat het o.a. om de volgende symptomen:

  • Burnout of chronische stress;
  • Lichamelijke en/of geestelijke overbelasting;
  • Verwerking en herstel na een traumatische ervaring;
  • Lichamelijke klachten zonder aanwijsbare redenen;
  • Moeite met het uiten van het gevoel.

Iemand die dit herkent, zelf of na raadpleging van huisarts of een bedrijfsarts, zou veel baat kunnen hebben bij het volgen van haptotherapie bij Mieke Havik.

Volwassenen
Wanneer een volwassene zich bij Mieke Havik Haptonomie meldt, volgt er eerst een uitgebreid intakegesprek. Op basis hiervan kan Mieke in overleg met de cliënt(e) bepalen wat op dat moment het beste bij hem/haar past. Dat kan zijn haptotherapie op individuele basis en/of in groepsverband.

_MG_3541
Op de achtergrond in de huiskamer staat het behandelbed.

Individueel
Bij de individuele haptotherapie ligt de nadruk meer op het herkennen en erkennen van de gevoelssignalen die het lichaam geeft. Een behandeling is meestal een combinatie van praten, aanraken op de behandelbank en andere speciale oefeningen in een daarvoor ingerichte ruimte. Als de juiste gevoelssignalen in de basis (weer) aanwezig zijn, kan dit waar nodig en mogelijk in praktijk worden gebracht bij de groepstrainingen.

Groepshaptonomie

Bij de groepshaptonomie  (uniek in Nederland) gaat het concreet om 3 onderdelen:

  • Drie kwartier inspannen (buiten: wandelen/joggen/oefeningen);
  • Een half uur ontspannen (binnen: ontspanningsoefeningen onder begeleiding in een aparte ruimte);
  • Napraten (binnen: ter afsluiting even gezamenlijk een kop koffie of thee drinken in een informele sfeer).

Bij het inspannen gaat het er om dat je door beweging je lijf voelt. Je voelt je benen en armen bewegen, je ademhaling gaat sneller en je leert op een vanzelfsprekende wijze met je grenzen om te gaan.

Groepstraining 1Met rustige intervaltrainingen kun je leren hoe ver je kunt gaan. Hierdoor ga je jezelf beter, gezonder en fitter voelen. Het uiteindelijke resultaat zal zijn dat je goed met jezelf kunt omgaan of anders gezegd dat je ‘goed in je vel komt te zitten’.

De groepshaptonomie vindt 1 keer per week plaats vanuit de praktijk (Rul 3 te Heeze).

Ervaringen

Een deelnemer uit Asten over de groepstrainingen: “Zes jaar geleden kwam ik tegen mijn zin thuis te zitten van mijn werk en kreeg ik last van depressies. De groepstrainingen zijn voor mij de belangrijkste therapie hiertegen geweest. Hoewel ik vaak voorafgaand aan de training geen zin had, kwam ik steeds weer opgeknapt terug. Ik ben veel positiever geworden en heb letterlijk geleerd mijn rug te rechten! Verder onderscheidt de groep zich, doordat er altijd een luisterend oor is. Ik zou ondertussen de trainingen wel alleen kunnen doen, maar de ondersteuning doet meer dan ik aanvankelijk dacht.”

Groepstraining 2Een deelnemer uit Geldrop (zowel individuele therapie als de groepstrainingen): “Ik kom hier vanuit een burnout situatie. Ik ben wel gewend om te sporten, daar ligt het niet aan, maar hier gaat het om de combinatie sporten en ontspannen. Die ontspanningstrainingen worden ook gegeven vanuit de haptotherapie en aangezien ik altijd een rationeel type was en niet zoveel mijn gevoel daarbij inpaste, gaat daar nu een wereld voor mij open. De groepstrainingen zijn voor mij een prima plek om te oefenen met wat ik bij de individuele therapie heb ‘geleerd’. Ik merk nu dat ik tijdens de trainingen los van mijn werkplek kom. Het geeft mij een prima balans tussen inspannen, ontspannen en dit samen met een groep mannen en vrouwen. Ik werk hier aan mijn eigenwaarde!”

_MG_3573

Als u iets te vroeg bent voor uw afspraak bij Mieke kunt u wachten in het knusse keukentje.

Voor Kinderen

Bij kinderen die niet lekker in hun vel zitten, kan zich dit bijvoorbeeld uiten in:

  • Gedragsproblemen;
  • Veel ziek zijn;
  • Moeite met slapen;
  • Eetproblemen;
  • Problemen met de stoelgang;
  • Overactief zijn;
  • Gepest worden;
  • Moeite hebben met het uiten van het gevoel.
  • Moeite hebben met contact maken met leeftijdsgenootjes.

Al in de baarmoeder doet een kind veel indrukken op. Vooral voor gevoelsindrukken ontwikkelt het tastzintuig zich als eerste. Zo komt het dat, al van jongs af aan, een kind voor gevoelsindrukken een soort geheugen ontwikkelt. Alles wat het in zijn/haar leven voelt en ervaart ligt hier opgeslagen en speelt een rol in zijn/haar latere leven. Dit en de mate van gevoeligheid van het kind bepalen hoe sterk deze indrukken hun invloed doen gelden. Als dit op enig moment tot een of meer van de eerder genoemde problemen leidt kan haptotherapie uitkomst bieden. De ervaring leert dat vroegtijdige behandeling snel effect heeft en op de langere duur ook doorwerkt. Het gevoelsgeheugen neemt ook deze ervaring nog gemakkelijk op.

Handige informatie over haptotherapie bij kinderen is te vinden op de website www.kwaliteithaptotherapie.nl. Zij hebben een speciale folder uitgebracht die hier is te downloaden.

Tijdens de behandeling wordt geoefend in het leren onderzoeken wat je voelt en aan die dingen iets te doen die niet fijn zijn. Dit doen we met behulp van spelletjes, ‘toverkunstjes’ en aanraking.
Koud, warm, hard, zacht, pijn, lief, scherp. Je zou goed kunnen voelen of iets fijn voelt of juist niet. Zo kun je ook binnen je huid, je vel, van alles voelen. Je kunt bijvoorbeeld voelen of je naar de wc moet (een windje moet laten) of dat je zin hebt in chips of een ijsje. En ook of je hoofdpijn hebt of buikpijn en of je boos, bang, blij of verdrietig bent. Als je bijvoorbeeld boos bent, waar voel je dat dan in je lijf?

_MG_3509

Behandelingen vinden plaats in een sfeervol ingerichte huiskamer.

De behandeling vindt plaats in een warme, sfeervolle ambiance.