Kennismaking

Wat is haptonomie?
Het woord haptonomie is afgeleid van de Griekse woorden hapsis en nomos. Hapsis staat voor tasten, aanraken, gevoel. Nomos betekent wet of regel, of het geheel van wetmatigheden. Haptonomie behelst dus de beschrijving van de wetmatigheden omtrent voelen en aanraken, in alle menselijke situaties en omstandigheden, en in de onderlinge communicatie. Haptotherapie is de therapeutische toepassing daarvan. Op de pagina achtergrondinfo vindt u meer informatie over haptonomie/haptotherapie.

Mieke Havik tijdens het wielrennen.

Wie is Mieke Havik?
Mieke Havik (18 januari 1957) behaalde als wielrenster in de periode 1978-1987 een aantal Nederlandse titels. Zij verbeterde in 1983 het wereldrecord 100 km indoor en was de eerste vrouw in de Tour Feminin die de gele trui droeg (1984). Doordat het wielrennen crescendo ging nam Mieke aan veel internationale wedstrijden deel.

Haar opleiding maatschappelijk en cultureel werk aan de sociale academie heeft ze in die tijd afgerond. Daarna heeft ze de opleiding Haptotherapie aan de Academie voor Haptonomie te Doorn gevolgd (http://www.haptonomie.nl). Mieke is inmiddels al jaren werkzaam als haptotherapeut en ze is als zodanig aangesloten bij de Vereniging van Haptotherapeuten (http://www.haptotherapeuten-vvh.nl) onder registratienummer 319A.

Mieke HavikMieke heeft een behandelmethode ontwikkeld waarbij de cliënt ervaart dat door het in balans komen van het verstandelijk èn gevoelsmatig ervaren van het eigen lichaam er (weer) een gevoel van welbevinden ontstaat. Met gevoel van welbevinden wordt hierbij concreet bedoeld het (weer) echt kunnen genieten van inspanning en ontspanning. Met ontspanning wordt bedoeld het leren voelen van de spanning in je lichaam en dit dan leren los te laten. Sinds kort kan Mieke ook de EMDR-behandeling toepassen (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Hiervoor heeft Mieke onlangs een speciale opleiding afgesloten. Meer informatie over deze behandeling vind je op deze website.

De klaproos als symbool
De keuze voor de klaproos als symbool voor Mieke Havik Haptonomie is niet toevallig. De klaproos is een bloem met heel veel uitstraling. Het duurt even voordat de bloemknop zich opent, maar dan in al zijn kracht en kwetsbaarheid, straalt hij open de wereld in. Transparant en vol warm rood. Eenmaal geopend sluit hij zich niet meer.
Dit is in het kort ook wat er in de haptotherapie gebeurt als iemand zich opent voor zijn eigen gevoel: vitaal, kwetsbaar, warm en open. En dat op eigen kracht.

klaproos
Klaproos, door Margriet Boot